De krachtenanalyse is gebaseerd op de theorie van Appreciative Inquiry en Positive Psychology. De theorie van AI zegt dat het type vragen dat je stelt sturend is voor de uitkomst. In plaats van te kijken naar wat er niet is (of niet lukt), kijkt AI wat iemand in basis wel in huis heeft en hoe dat verder vergroot kan worden.
Dit past bij de gedachte dat wat je aandacht geeft groeit. Positive Psychology focust op de groei en ontwikkeling van mensen, in plaats van de meer traditionele psychologie van mensen beter maken. De stroming kijkt naar elementen die in de basis bij iemand aanwezig zijn en hoe die verder kunnen bijdragen aan groei en geluk.
De meeste competentiemanagementsystemen in organisaties richten zich met name op wat nog ontwikkeld moet worden (wat nog niet goed gaat). Je richten op wat niet lukt geeft weinig energie en levert niet direct resultaten op om het wel goed te kunnen doen. Interessanter is om te kijken hoe iemand vanuit zijn krachten zijn zwaktes ‘de baas’ kan zijn en verder kan laten floreren. Door aandacht te geven aan wat er in de basis al is, groeit een persoon gemakkelijker. Het is de weg van de minste weerstand en daardoor de weg om sneller te excelleren. Werken vanuit iemands kracht genereert energie en groei. Je maakt gebruik van wat er al is en bouwt daarop voort.